Fókuszban a bivaly, mint megyék közötti összefogás vidékfejlesztési „gyöngyszeme”

A nemzeti vidékstratégia elsődleges célja, hogy a vidéket versenyképessé tegye. Mindehhez szemléletváltásra, kiváló minőségű, nyomon követhető alapanyag termelésre, élelmiszerbiztonságra van szükség. Az Italiagro Kft. által üzemeltetett mezőtúri (Jász-Nagykun-Szolnok megye) telepen jelenleg 102 egyed található. A tejelő állomány 2016-ban érkeztek Olaszországból Mezőtúrra. A fejőházi munkák után a tejet a gyomaendrődi (Békés megye) Bethlen Gábor Szakképző Iskola tangazdaságába szállítják feldolgozásra. A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet mintegy 50 millió forintból újították fel, 35 milliót a Földművelésügyi Minisztérium, 4,5 milliót a helyi önkormányzat finanszírozott, de jelentős mértékű az olasz partnerek támogatása is. Az üzemet olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek vezetik, három munkavállalónak és szeptembertől, mint duális képzőhely a diákoknak is adva munkát. Mind a telep, mind a tejüzem jelentős hatással bír a térség agráriumára, hiszen bivaly tejből készült kézműves tejipari termékeket (mozzarella, scamorza, ricotta) szállítanak a környező településekre, boltokba, illetve az állattartó telep és tejfeldolgozó fejlesztése, növeli térség megtartó erejét, az értékesítők a vásárlók közötti jó kapcsolat kialakítását.